Lady Spark
it is all about perspective…

Verschillen

Verschillen zijn er. Man, vrouw, slim, minder slim, veelverslinders en touwtjes-aan- elkaar-knopers. Niets mis mee, want anders wordt de mensheid zo’n eenheidsworst en dat is natuurlijk vreselijk saai!

Nu ik in één maand tijd van de sloppenwijken in Kenia, in Singapore ben aangekomen, dreunen al die verschillen alleen wel heel erg bij me binnen.

Als vrijwilliger reisde ik naar Kenia om marketingtrainingen te geven aan NCMH, een bedrijfje dat jonge mensen uit de sloppenwijken opleidt in het reportagevak. Een van mijn cursisten, Simon, nodigde me uit voor thee bij hem thuis. Weer geraakt door zoveel hartelijkheid van iemand ‘aan de onderkant van de piramide’, nam ik zijn uitnodiging aan. Als lange, blonde mzungu (blanke) viel ik direct op in de sloppenwijk. De smoezelige, maar wel in uniform gestoken kindjes op het schoolplein, raakten door het dolle heen toen ik ze wilde filmen. Die vrolijke gezichtjes, racend door de blubberige vuilnisbelt van plastic, lees schoolplein, zal ik nooit vergeten.

‘O gelukkig, de brug is weer gemaakt’, hoorde ik Simon zeggen. ‘Mijn huis is aan de overkant van de rivier en anders hadden we een uur om moeten lopen.’ Hij wees naar een nogal wiebelig uitziend plankjesgeheel over het riool, waar vrouwen met gevaar voor eigen leven het plastic uitvisten voor hergebruik. Maar goed dat ik mijn Manolo’s niet aan heb, flitste er even door mijn hoofd, terwijl ik over de vervaarlijk krakende brug schuifelde. “Mijn huur is 100 euro huur per maand,” vertelde hij me monter. En dat is dus de helft van zijn salaris…en nog niet eens een halve Manolo… Dat betaalde hij voor een paar planken en golfplaten op een stuk aangestampte modder van nog geen zes vierkante meter, zo bleek. Geen water, geen elektra, maar wél een bed en een houten bankje dat hij me vol trots liet zien. Hoe vaak kom ik niet in Nederland bij mensen thuis die balen dat ze zich de nieuwste iPhone nog niet kunnen permitteren.. Gericht op alles wat er niet is, in tegenstelling tot Simon, die heel blij is met wat er wél is! Een bed! En zijn nieuwe schoenen! Dankzij zijn baantje bij NCMH.

In Singapore kijk ik omhoog. Heel ver omhoog. En ik zie een boot bovenop drie wolkenkrabbers. Pardon, een enorm en luxe jacht als vermomming voor het gespiegeld zwembad op het dek. Mensen staan in de rij om voor 30 euro per persoon van dat ongetwijfeld prachtige uitzicht te kunnen genieten..

Ik ben weken van slag geweest. Waar zijn we toch in hemelsnaam mee bezig met zijn allen? Verschillen, a la, maar zoveel verschillen? Dat kan toch nooit goed gaan?! Ik snap wel dat ze in Bolivia de Amazone wegkappen; zou ik ook doen als ik geen eten had. Sterker nog; wij hebben dat hier allang gedaan want in Europa is geen oerbos meer over. Maar het voorstel uit de klimaattop van Doha dat het rijke westen bijvoorbeeld moet betalen om de zuurstofvoorziening in de Amazone te beschermen, wordt omwille van het economische korte termijn belang afgeschoten. Maar ach, onze wijze leiders vinden wel een manier hoe we straks Euro’s kunnen inademen, toch…?

De verkiezingsperikelen die ondertussen weer thuis in Nederland plaatsvonden, maakten mijn stemming niet veel beter. Iedereen druk met het mogelijk afschaffen van de hypotheekrente aftrek, terwijl ik net een artikel had gelezen van een bevlogen wetenschapper over het wegsmeltende poolijs. Hij sluit af met een wanhopige zin: “de wetenschap vertelt al decennia over het naderende onheil van stijgende zeespiegels, maar waarom hoort niemand het?”

Inderdaad, waarom hoort niemand het! Als we zo doorgaan, smelt groenland weg en hebben we straks misschien hier in Nederland niet eens genoeg aan een boothotel op wolkenkrabbers om het water te ontvluchten! Maar wij? Wij zijn druk met de hypotheekrente aftrek..

Zou het wel waar zijn dan? Is het dan echt zo erg al die verschillen? Is er, mede daardoor, wel zoveel schade aan moeder natuur? Heeft die wetenschapper gelijk met zijn onheilsberichten? Ik ga dat nu eens uitzoeken in plaats van dan maar schouderophalend weer een nieuwe fles Chablis open te trekken!

4 reacties op Verschillen

 • Brigitte schreef:

  Je hebt helemaal gelijk. Waarom maakt Den Haag zich bijv. druk om futiliteiten, terwijl er zoveel belangrijkere zaken zijn? Wereldwijd, maar ook in ons eigen kleine landje….

  Dat terzijde, een betere wereld begint bij onszelf. En in mijn beleving geef je een hele mooie voorzet met je initiatief om deze site te maken.

  Ik zie dan ook uit naar volgende blogs en hoop dat je bij velen een snaar zult weten te raken, zoals je nu al bij mij hebt gedaan!

  Hele mooie layout en de content smaakt naar meer!

  Brigitte

 • Lady Spark schreef:

  Inderdaad: een betere wereld begint bij onszelf. Hoe meer ik lees, hoor en zie, hoe meer ik me realiseer dat we op moeten houden te wijzen naar anderen die dit moeten oplossen… ik vrees namelijk dat zij het gewoon niet gaan doen. The good news is however: us? we can control! :-). Dank voor je compliment en je reactie!

 • Wybe Rood schreef:

  Als iedereen zich nu voorneemt een verschil te gaan maken…misschien redden we het dan. We kunnen het allicht proberen. Dan smaakt die chablis een stuk lekkerder.
  Dit zou een mogelijk reddingsplan kunnen zijn, van Jeremy Rifkin: http://www.youtube.com/watch?v=m9wM-p8wTq4

  Ik volg je!

  liefs, wybe

  PS ik kan nauwelijks geloven dat je 100 euro per maand moet betalen voor zo’n klein krot…

  • Lady Spark schreef:

   Hi Wybe,
   Eens! Zie de references bij blog 2: jouw Jeremy Rifkins had ik idd al verslonden ;-). Er staat mischien ook wel wat bij wat jij nog niet kent. En nee, dat kon ik ook niet geloven… en wat het bedrag ook is, deed niets af aan wat het met mij deed…Leuk dat je me volgt :-). Benieuwd naar je meningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog alert

Ontvang een blog alert via e-mail: