Lady Spark
it is all about perspective…

Is moeder aarde wel in gevaar?

Het lijkt een eenvoudige vraag. De officiële meningen zijn alleen verdeeld en de vraag is waarom. Ik vrees dat economische korte termijnbelangen hier een grote rol in spelen. Ik heb wekenlang informatie verslonden en mijn antwoord is JA.

Ik houd het simpel: in de laatste 60 jaar tijd is de wereldbevolking verdrievoudigd tot ruim 7 miljard mensen 1). En we willen en pakken ook nog eens allemaal meer. Kortom: we zijn de enige soort die zijn eigen leefomgeving om zeep helpt. Optimistisch als ik ben voeg ik daar wel dit aan toe: zolang we op een zelfde manier grondstoffen blijven consumeren. In de VS geven mensen bijvoorbeeld 30 keer meer uit per jaar aan dieetproducten dan het totale jaarbudget van de VN om de honger in de wereld te bestrijden2…  Beeldend voorbeeld, niet? Eerst proppen we onszelf vol, dan hebben we dieetproducten nodig. En in de derde wereld? Krijgen ze veel kinderen die hopelijk genoeg eten kunnen verzamelen.

Ik ken twee slimme mensen die het rapport van Rome ‘De grenzen aan de groei’ (1972) hebben gelezen. Het eerste wetenschappelijke rapport over dit vraagstuk. Het is telefoonboeken dik en onbegrijpelijk voor mij, maar deze Einsteins zeggen dat het wetenschappelijk correct is. En ik geloof ze. Er zit dus inderdaad een grens aan de bevolkingsgroei en de economische groei die onze planeet kan dragen. Zie ook de ontbossing, de global warming door CO2 uitstoot, de schrijnende verschillen in de wereld en (daarmee) de genoemde bevolkingsgroei. Of doe deze test.

De Club van Rome introduceerde vorig jaar een update, pessimistischer bijgesteld. Zelfs De Telegraaf kopte: ‘Wij, de mensheid, zal op deze manier niet overleven.’ En daarin spraken ze dus niet over eeuwen verderop, maar over NU. God zij dank dat er PR bestaat, wat die tekst begrijp ik wel. Maar ook zo’n loeiduidelijke krantenkop, wordt gewoon genegeerd. Waarom toch? Een van mijn Einstein vrienden geeft een ‘troostende’ gedachte: ‘maak je geen zorgen, zodra de mensheid zichzelf opgeblazen heeft – en let op: dat was geen vraag, maar een stelling- zal moeder aarde haar evenwicht herstellen.’

Een optimistisch perspectief. Tenminste zo wil ik het graag interpreteren. Inderdaad de aarde overleefde de ijstijden ook. Als wij mensen dus niet op tijd wakker worden om de aarde door te kunnen geven aan onze kinderen, kan de mensheid in de toekomst misschien weer uit eerder levende primaten ontstaan.

…..

Opgelucht zoek ik een moment afleiding in een boek. Ik lees de wijze woorden van Mahatma Gandhi: be the change you want to see in this world. Kadeng. Die komt aan. Hoe makkelijk is het om te razen over de hele wereld en zelf ook niets te doen… Dat ga ik dus wel doen. Niet alleen door mijn eigen (consumptie)gedrag eens onder de loep te nemen, maar ook door te zoeken naar het antwoord op de vraag: waarom luisteren we niet naar de dreiging voor onze planeet?

Wat denken jullie?

4 reacties op Is moeder aarde wel in gevaar?

 • Saskia schreef:

  Waarom luisteren we niet naar die dreiging? Die vraag houdt mij ook al lang bezig en ik weet niet precies wat het antwoord is. Diverse mogelijkheden: a) we zien de aarde als van ons, wat ons het recht geeft ermee te doen wat ons goeddunkt i.p.v. dat we de aarde zien als een kostbaar goed wat we tijdelijk in bruikleen hebben, b) we hebben last van een vorm van prisoners dilemma en denken dat het toch niets uitmaakt als wij het goede doen (wat heeft het voor zin als de ander het niet doet?), c) we denken nog steeds dat het van ‘later zorg’ is, oftewel we zijn toekomstblind, d) we hebben het te druk om ons druk te maken over belangrijke zaken of e) we don’t give a shit… Helaas heb ik heel vaak het gevoel dat het de laatste optie is. Tegelijkertijd wil ik dat niet geloven. Als je ooit de stilte van de bergen hebt gehoord, de geheimen van de onderwaterwereld hebt ontdekt, de jungle hebt ervaren of op een andere manier de grootsheid van de natuur hebt geproeft, dan zou het toch een kleine moeite moeten zijn om je eigen levensstijl onder de loep te nemen…
  Blijf schrijven en houd ons scherp!
  Sas

  • Lady Spark schreef:

   Hi Sas, ik ben vooral blij te lezen dat je niet geloven kunt dat we echt zo onwetend zijn als homo sapiens… Ik wil er ook niet aan. Met Einsteins woorden op de site geloof ik dat de ‘homo sentiens’ in ons deze problemen op andere wijze op kan lossen dan ze zijn ontstaan. Besef van het waarom van de vraag is dan wel belangrijk. In aanvulling: 1) de voorvechters zijn begonnen met doemscenario’s, bijna als de toorn van de hogere macht. Dat is te groot voor velen en dus is het niet waar, of in elk geval niet van ons (moet de overheid/bedrijfsleven/volgende generatie/etc maar oplossen. 2) hebzucht is belangrijker en 3) (met dank aan de reactie van Paul op het blog in het engels) we zijn te lamgeslagen/onbewust uberhaupt nog schoonheid te kunnen waarderen laat staan ervoor te zorgen. Oef. En een interessante uitdaging dat en meer te kunnen doorbreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog alert

Ontvang een blog alert via e-mail: